Loading...
Loading...
Loading...

Tehničar računarstva (IV stepen)

Vrsta programa: Srednje stručno obrazovanje, prekvalifikacija, dokvalifikacija

Struka: ЕLEKTROTEHNIKA

O zanimanju: Radi na unosu i obradi podataka, prilagođavanju opreme za korištenje, vrši manje popravke i prilagođavanje softvera i hardvera. Tehničar računarstva mora predvidjeti pojavu nekog problema i preduzeti sve da do problema ne dođe, ali isto tako otkloniti problem ukoliko se pojavi.

Tehničar računarstva na računarima, ili u većim sistemima operatori perifernih jedinica, snabdijevaju mašine magnetskim trakama, diskovima ili papirom kada je to potrebno. Kada računari rade, a to za veće sisteme može biti i 24 sata na dan, tehničar računarstva nadgleda obavještajnu ploču računara i odgovara na poruke koje šalje računar te unosi podatke za potrebe obavljanja posla. Ako se pojavi poruka o kvaru u sistemu, tehničar računarstva mora pronaći gdje je problem i riješiti ga ili prekinuti program.

S pojavom računarskih mreža mnogi operatori počinju raditi s ličnim računarima (PC računara). Danas sve više organizacija ima potrebu za umrežavanjem svojih računara kako bi povećale produktivnost. U mnogim uredima i drugim ustanovama PC računari služe kao centri (serveri) takvih mreža. Takve računare mogu opsluživati korisnici koji rade u blizini, no neki zahtijevaju nadgledanje i rad na njima 24 sata, što je posao tehničara računarstva.

Za program prekvalifikacije i dokvalifikacije, prilikom predupisa, na osnovu važećeg Nastavnog plana i programa za srednje stručno obrazovanje odraslih, utvrđuje se razlika predmeta na osnovu dostavljene diplome, na osnovu koje se obračunava ukupan iznos cijene školovanja, odabranog zanimanja. CIJENA ŠKOLOVANJA prvenstveno zavisi od toga koju ste školu ranije završili, tako da se obračunava i polaže samo razlika predmeta.

Kontaktirajte nas

Grčka 4, 78000 Banja Luka

info@jucoobl.net

+387 (0)66 33 22 11

+387 (0)51 215 076

Zapratite nas na društvenim mrežama

© Dejan Lujić. All Rights Reserved.